5 съвета за понижаване на стреса при търсене на нова работа

5 съвета за понижаване на стреса при търсене на нова работа

9 от 10 кандидати са изпитвали доза тревожност по време на интервю за работа, което доказва, че търсенето на нова кариерна възможност е изключително стресиращ процес за повечето хора. Всички стъпки от процеса, като подбор на компании, изготвяне на необходимите документи за кандидатстване и подготовката за интервюта, изискват, както време, така и значителна енергия,. 

В рамките на тази статия, представяме 5 полезни съвета, с помощта, на които кандидатите да успеят да запазят спокойствие и увереност по време на целия процес по търсене на нова работа.

  1. Приемете търсенето на работа като цялостен проект

В този проект вие сте водещи като трябва да определите и изпълните определени цели и задачи. Напълно възможно е да бъдете ангажирани с няколко на брой кандидатури едновременно, което от своя страна усложнява ситуацията ви и изисква по-сериозна организация. Препоръчваме ви да следвате няколко ключови стъпки, с помощта на които да овладеете и намалите съпровождащия стрес:

  • Проучете в детайл компаниите, в които кандидатствате
  • Адаптирайте своята автобиография спрямо различните позиции, за които кандидатствате
  • Изгответе мотивационни писма, в рамките на които да представите своите аргументи и доводи защо именно вие сте перфектният избор за дадената организация
  • Упражнете предварително отговорите на някои от най-често задаваните въпроси по време на интервю
  • Следвайте определена седмична цел, която да ви навигира при изпълнението на по-малки и последователни стъпки. Например, това може да бъде изпращането на определен брой кандидатури за даден период или фиксирането на определено време, което всеки ден да отделяте за проучване на нови обяви за работа.

Следвайки посочените препоръки, ще успеете да намалите стреса и едновременно с това да се позиционирате като по-добър кандидат. Същевременно, ще намерите точно тези възможности, които най-добре отговарят на вашия профил и очаквания.

  1. Възползвайте се от мрежата си от контакти

Често подходящото кариерно предложение идва неочаквано. В тази връзка, не се ограничавайте и споделяйте открито с хората около вас за професионалните ви намерения. Препоръчваме ви да посещавате нетуъркинг събития, кариерни изложения и устремено да установявате взаимоотношения с представители на индустрии, в които искате да се развивате. Съветваме ви да проучите виртуалните общества и професионалните онлайн социални мрежи, където можете свободно да общувате с хора, които се намират във вашата ситуация.

Например, можете да станете член в специализирана група в LinkedIn, която обединява кадри със сходен опит и интереси на вашите. Участвайте активно в дискусии, споделяйте информация за предизвикателствата, които имате в процеса на търсене на работа, и, не на последно място, искайте съвети от опитни професионалисти, които са имали същите притеснения и трудности. По този начин ще намерите, както емоционална подкрепа, така и потенциални кариерни предложения.

  1. Приоритизирайте вашите лични предпочитания

Въпреки че понякога е необходимо да се правят компромиси, от съществено значение е да уважавате индивидуалните си желания по отношение на избора за кариерно развитие. Например, в случай, че имате усещане, че губите мотивация, това може да означава, че не разглеждате подходящите възможности за вас самите. От друга страна, ако търсите работа в сфера, която ви подхожда и вълнува, то със сигурност няма да се чувствате стресирани или да сте с негативна нагласа.

  1. Избягвайте прекалената самокритика

„Никога няма да успея да си намеря работа“. „Не съм достатъчно опитен/на“.

Не бива да имате съмнения, освен ако действително нямате опит или умения за конкретната позиция, за която кандидатствате. Изолирайте всякакви негативни мисли, които пречат на мотивацията или увереността ви. Фокусирайте се върху силните си страни и се радвайте на успехите и напредъка си, дори и ако все още не сте си намерили работа. 

  1. Фокусирайте се върху благосъстоянието си

Грижата за здравето ви е от определящо значение за овладяването на стреса. Важно е да предвидите в графика си регулярни почивки, както и разнообразни релаксиращи практики. Когато се грижите за вашето физическо и психично здраве, ще можете да подходите към процеса на кандидатстване с по-ясна перспектива и повишена трудоспособност.

Обръщаме внимание да подбирате работодатели, които приоритизират благополучието на своите таланти и промотират баланса между работа и личен живот. Това са именно онези компании, които предлагат гъвкави персонализирани придобивки, достъпни чрез платформа, като Re:benefit. Подобен тип услуга предоставя съвременно и високоефективно решение за подобряване общата удовлетвореност на служителите.

Вярвайте в собствените си способности и проучвайте всяка една алтернатива. С помощта на правилната настройка и прилагането на ефективни техники, като изброените, ще се доближите максимално до реализацията на кариерните си амбиции.