Гъвкавите фирмени  придобивки: практичното и умно решение за финансово благополучие на служителите и задържане на таланти

Изборът на работодател, който предлага разнообразен пакет от допълнителни корпоративни придобивки, има определящо значение за финансовото благосъстояние на всеки служител. Заплатата несъмнено е водещ фактор при  избора на дадена компания , но едновременно с това , предлаганите корпоративни бонуси и придобивки не бива да бъдат пренебрегвани и подценявани в процеса на вземане на крайното решение – те  са важен мотиватор за крайния избор – Карта за спорт, ваучери за храна и транспорт са само малка част от най-често срещаните придобивки, които работодателите предлагат на своите служители. Но, дали това е достатъчно и същевременно от полза за техните таланти? 

Нека разгледаме по-подробно някои от тези гъвкави фирмени придобивки (от англ. flexible benefits) и предимства, и как те биха повлияли като цяло на финансовото здраве на служителите:

Здравна застраховка

Една от основните придобивки, които голяма част от работодателите в днешно време предлагат, е допълнителното здравно осигуряване. С  него се възползвате от  покритие при неочаквани медицински разходи при ежегодни профилактични прегледи. С всяка следваща година наблюдаваме покачване в цените на медицинските услуги, а здравната застраховка би представлявала една алтернатива за спестяване на средства и осигуряване на спокойствие за вас и близките ви в дългосрочен план. 

Допълнително пенсионно осигуряване

Друга предпочитана  придобивка, която работодателите  предлагат  на екипите си, е план за допълнително пенсионно осигуряване. Той може да ви помогне да спестите средства за бъдещето си, също така и да подпомогнете финансовата си стабилност. Внасяйки месечни вноски по  избрания пенсионен план, сте спокойни , че ще заделите  средства, които да подпомогнат бюджета ви в пенсионна възраст. Предвид непрекъснатото нарастване на жизнените разходи, е препоръчително да помислите за подобни спестявания отрано.

Офталмологични и дентални грижи 

С използването на допълнителни придобивки от тези категории, бихте спестили немалко средства за всички рутинни прегледи и процедури. Превантивните мерки са от съществено значение, както за грижата за вашето здраве, така и за предотвратяване на по-скъпи и неотложни интервенции в бъдеще. 

Застраховка при нетрудоспособност

В случай на нараняване или тежко заболяване, което да повлияе на работоспособността ви, можете да разчитате на подобна финансова помощ. В процеса на възстановяване такава застраховка ще поддържа финансовата ви стабилност. В тежки кризисни ситуации тя би била от критична  помощ за семейството ви.

Дом и семейство

Възможността за ползване на допълнителни придобивки в услуга на вашия дом и семейство би подобрила финансовото ви благополучие, като намали домакинските разходи и даде възможност да оптимизирате спестяванията си. Например, услуги като помощ за домакинските задачи (напр. домашно почистване) и наем на детегледачка, могат да ви помогнат да спестите  от месечните ви разходи. Същевременно, те представляват полезен инструмент за поддържане по-добър баланс между професионален и личен живот. От една страна, спомагат за редуциране на стреса, свързан с времеемките домашни задължения, а от друга, дават възможност за повече свободно време, което да отделите за професионално развитие, което също би  повлияло положително на цялостното ви финансово благосъстояние в бъдеще.

Придобивки от категория „Транспорт“

Транспортните придобивки, предоставяни от вашия работодател, биха имали положително влияние върху финансовото ви благополучие. Използвайки ги, спестявате  от разходи за гориво, наем на паркинг или пътуване с  градски транспорт. За онези от вас, които все пак предпочитат придвижването с автомобил до работното място , не малко компании вече предлагат отстъпки за гориво от различни  бензиностанции, благодарение на партньорството си с Re:benefit.

Придобивки от категория „Развлечения и свободно време“

Достъпът до подобни придобивки би ви позволил да се наслаждавате на активностите, които обичате,  например слушане на аудио книги, посещения на театрални постановки и други културни мероприятия. Много компании предлагат на своите служители отстъпки, с които те могат да спестяват и едновременно с това да се наслаждават на хобитата си. 

Приоритизирайки свободното си време, докато се релаксирате с развлекателни дейности, подпомагате отново балансирания си и здравословен начин на живот.

Wellness програми

Допълнителните придобивки, като карти  за спортни центрове , уелнес програми и програми за ментално здраве, също са предпочитани и са от огромна полза за служителите. Те допринасят за намаляване на разходите за здраве, като съдействат за повишената продуктивност и ангажираност от страна на всеки, който ги предпочита.

Животозастраховане

Съществуват и непредвидени ситуации, при които, вариантът с животозастраховане би осигурил финансова подкрепа за вас и вашите близки. Когато разполагате с подобна застраховка, подсигурявате бюджет за спешна помощ при непредвидени ситуации.

Накрая, може да обобщим, че в процеса на избор на работодател е важно да вземете предвид и предложения пакет от допълнителни фирмени придобивки. На територията на България, компании, клиенти на Re:benefit, предоставят ексклузивен избор от над 120  гъвкави придобивки, предлагани от повече от 40 доставчици на различни услуги. Техните служители разполагат с предимството да избират ежемесечно своя персонализиран пакет от придобивки, съобразен с техните настоящи нужди и интереси. В същото време, служителите спестяват средства, постигат  финансова стабилност и се радват на  внимание и грижа  от своя работодател.